Pendlare

Pling plong

– Tåg nummer 53187 mot Eskilstuna och Örebro kommer strax in på spår 6. Tåg nummer 53187 mot Eskilstuna och Örebro kommer strax in på spår 6.

De två kvinnorna kliver ombord. Bägge har haft en lång dag på sina arbetsplatser och ser fram emot en stunds vila i de sköna sätena och att som vanligt få prata av sig om allt som har hänt under dagen. De hittar en tvåa, stuvar undan sina väskor, drar ner gardinen, fäller ner borden och tar upp sina kaffetermosar – med lite extra stänk i. Det är fredag. Slutjobbat för veckan.

– Du, säger den ena efter första klunken, jag måste få berätta …

– Välkomna ombord på tåg nummer 53187 med slutstation Örebro. Vi passerar dom mellanliggande stationerna Södertälje syd, Nykvarn, Läggesta, Strängnäs, Eskilstuna, Kungsör, Arboga och slutligen Örebro. Tåget avgår enligt tidtabell kl. 17.02.

– Du, alltså … Hon sänker rösten och lutar sig mot den andra.

– Välkomna ombord på tåg nummer 53187 med slutstation Örebro. Vi passerar dom mellanliggande stationerna Södertälje syd, Nykvarn, Läggesta, Strängnäs, Eskilstuna, Kungsör, Arboga och slutligen Örebro. Tåget avgår enligt tidtabell kl. 17.02.

– I morse när jag kom till jobbet, vet du vad som hände då?

– Vi som arbetar ombord idag är tågvärdarna Sara och jag själv Tim, och lokföraren Petra. Vi är glada att ni har valt att resa med SJ.

– Vi som arbetar ombord idag är tågvärdarna Sara och jag själv Tim, och lokföraren Petra. Vi är glada att ni har valt att resa med SJ.

– Nej, berätta!

– Jo, det var så himla pinsamt, jag …

– Vänligen observera att ni inte kan köpa biljetter ombord på tåget, utan på perrongen eller i SJ-appen. Köpet i appen måste vara klart innan tåget avgår. Biljettköp måste alltså ske utanför tåget eller, i och för sig, i tåget i appen, förutsatt att ni avslutar biljettköpet innan tåget börjar rulla. Vänligen observera att ni inte kan köpa biljetter ombord på tåget.

– Du vet jag upptäckte, när jag kom in i receptionen – en gudagåva förresten, det är så bra aircondition där – att det låg ett par gröna spetstrosor på golvet där, och de såg inte nya ut, om jag säger så.

– Va???? Gud vad äckligt!

– Det kan man säga …

– Det är strax tid för avgång. Strax tid för avgång!

– Vad gjorde du då?

– Jo, jag tänkte att …

– Ni som har obokade biljetter hänvisas till vagnarna 4, 5 och 6. Alltså den bakre delen av tåget. Den första vagnen är endast avsedd för förstaklasspassagerare med förstaklassbiljetter. Den vagnen är märkt med en gul skylt utanför vagnen med siffran 1, siffran 1. Den är också märkt med siffran 1 inuti vagnen. Ni som har obokade biljetter hänvisas till vagnarna 4, 5 och 6. Alltså den bakre delen av tåget.

– Jag tänkte att här kan det ju inte ligga ett par trosor, jag plockar väl upp dem och ger till receptionisten, som uppenbarligen inte sett dem. Men, döm om min förvåning, när jag tar upp dem …

– Jag ber att få upplysa om att toaletten i vagn 2 är ur funktion. Alltså: toaletten i vagn 2 är ur funktion. Vänligen använd istället toaletten i vagn 3, eftersom vagn 1 är en förstaklassvagn. Om ni inte är förstaklasspassagerare, förstås, då kan ni använda vilken toalett ni vill. Men om ni vill ha en välstädad toalett, vilket ni har betalat för, så använder ni den i vagn 1. Strax tid för avgång. Strax tid för avgång.

– Jag tar fram en penna ur handväskan och pillar försiktigt upp trosorna på den och lägger upp dem på disken. Den unga damen bakom disken sitter djupt försjunken i sin telefon, så jag harklar mig och säger så tyst jag kan: Vill du ha ett par använda trosor?

– Det här är ett meddelande från lokföraren. Vi har just fått reda på att det luktar som av bränsle i några tunnlar framför oss, så vi blir stående här en stund till. Jag kan inte säga när vi får avgå. Trafikverket har skickat ut felavhjälpare för att undersöka tunnlarna. Vi har alltså just fått reda på att det luktar som av bränsle i några av tunnlarna som vi ska passera, så vi blir stående här en stund till. Jag kan inte säga när vi får avgå. Trafikverket har skickat ut felavhjälpare för att undersöka tunnlarna.

– Ville hon ha dom?

– Kan du tänka dig, hon tittade upp på mig och sa, i helt vanlig samtalston: det är mina trosor, jag vill att du låter dom ligga var på golvet.

– Va???

– Ja, jag har en liten övning för mig, förstår du.

– Övning? Är du inte riktigt klok? Sitter du utan trosor där på stolen? Är det det du tränar på??

– Det här är lokföraren igen. Trafikverket säger att vi kommer att få lämna stationen om tio minuter, alltså klockan 17.15. Vi lämnar stationen klockan 17.15.

– Du, jag har slut på mitt kaffe, har du kvar? Kan jag få lite av dig?

– Ja men visst, jag kan spä ut det också, jag har en extra gottigott i väskan.

– Jo, men alltså, det visade sig att den lilla damen lekte en lek, hon var nyanställd och ville lära känna folk på jobbet så fort som möjligt. Hon tyckte leken att plocka upp hennes trosor var en bra lek för detta ändamål. He he, ända …

– Du, vi kommer att missa vår buss på Läggesta, ska vi ringa om hämtning?

– Jag ringer Lasse.

– Det här är tågvärden. Tyvärr måste jag meddela att det har hänt något med lokföraren, hon har troligen fått värmeslag, inte konstigt i den här hettan. Hon har svimmat över spakarna. Finns det någon sjukvårdskunnig ombord så gå längst fram i tåget, till loket, genast, tack. Jag kan inte säga när vi kan avgå. Det här är alltså tågvärden. Tyvärr måste jag meddela att lokföraren har fått värmeslag, inte konstigt i den här hettan. Hon har svimmat över spakarna. Finns det någon sjukvårdskunnig ombord så gå längst fram i tåget, till loket, tack. Genast. Jag kan inte säga när vi kan avgå.

– Men du är ju sjukvårdskunnig, Bettan!

– Ja, vad tusan, det är jag ju. Jag lättar, ska bara ta en sista klunk först. Åh, vad varmt det är.

– Hej alla passagerare! Jag heter Nils Döbelius och är passagerare på det här tåget. Jag tänkte bara passa på att utnyttja möjligheten att greppa mikrofonen denna heta dag, och berätta att jag är inte bara svettig och törstig, jag är singel också, och jag söker en vän att dela mina glädjeämnen med. Om det är nån här på tåget som vill träffa mig så finns jag i vagn 2. Fast inte just nu eftersom mikrofonen är i förstaklassvagnen. Det finns ett ledigt säte intill mig. Jag har gröna shorts och rakat huvud, tror det räcker som signalement. Jag har inget att göra ikväll, och jag bor i Kungsör, nära stationen i ett fint gammalt hus som jag har ärvt av min mor, som förresten bor kvar på vinden. Alltså: Om det är nån här på tåget som vill träffa mig så finns jag i vagn 2 och jag har inget att göra ikväll.

Bettans kompis knäpper upp en knapp i blusen, svetten lackar på alla ombord, skorna åker av och folk blir lite mer pratsamma plötsligt.

– Hej, du, jag tror du tappade en näsduk.

Mannen på andra sidan gången plockar upp en näsduk från golvet och räcker fram den till Bettans kompis.

– Nej, tack, den är inte min.

– Jaha, men du ser i alla fall ut att behöva den, säger mannen.

– Va? Är ni oförskämd?

– Jag kallar det omtänksamhet, jag. Surkärring. Men jag kan ta den själv, om det ska vara på det viset.

– Passagerarna vänder sig nyfiket mot det språksamma paret, äntligen lite underhållning i hettan.

– Mera, mera, ropar en pojke.

– Det här är lokföraren. Jag har efter föredömligt gott omhändertagande vaknat till liv igen. Vi har fått klarsignal från Banverket och avgår nu. Det här är lokföraren. Jag har efter föredömligt gott omhändertagande vaknat till liv igen. Vi har fått klarsignal från Banverket och avgår nu.

Bettan stannar till i vagn 2, men innan dess har hon klippt av kabeln till mikrofonen i tåg 53187.

Gunilla Eng Åbrandt, september 2018

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *